Študujte so Slovenským rozhlasom_3.ročník

13.01.2014 18:00

Poetologickom slovníku sú spracované literárne pojmy, ktoré zaujímajú aj nás. Ak si sluchový študijný typ, využi šancu a 10- – 15-minútovú nahrávku si vypočuj. Súbor si ulož a až potom prehraj.

Príjemné počúvanie želám.

O makrokompozícii prózy  a jej zložkách, ktorými sú rozprávanie, opis, úvaha a charakteristika, o  ich funkciách v epickom texte s ukážkami zo slovenskej literatúry.

O básni – báseň chápeme ako literárny útvar písaný vo veršoch, ktorý sa vyznačuje zvláštnym usporiadaním jazykových prvkov. Najcharakteristickejšími prvkami špecifickej organizácie jazyka básnickej výpovede sú: veršové členenie, rytmus, veršová intonácia a rým. Všetky tieto prvky však v dejinách básne prechádzajú významnými zmenami...

O pásme – pásmo je rozzsiahla polytematická báseň, v ktorej asociatívne prúdia len pomerne voľne späté tematické sekvencie. Ustálenie pásma ako špecifického žánru poézie súvisí s Apollinairovou zbierkou Alkoholy a predosvšetkým s jeho básňou Pásmo. Simultánne v nej plynú pocity, dojmy, spomienky a úvahy lyrického subjektu, ktorý sa nechá unášať súčasným svetom, a až rozmarne, hoci s nostalgiou, sa lúči so starým svetom. Hľadá nový prvok, ktorý by po zašlej antike a kresťanstve zjednotil svet súčasníka. Ako vo filmovom strihu sa na ploche básne prelínajú skutočnosť a sen, nostalgia s iróniou.

O interpretácii