Niečo k významu príchodu Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu a k znalosti našich dejín

25.11.2012 14:43

"Náš ľud pohanstvo odvrhol a kresťanského zákona sa drží a nemáme učiteľa takého, čo by nám v našej reči pravú vieru kresťanskú vysvetlil, aby aj iné kraje, keď to uvidia, nás napodobnili. Pošli nám teda biskupa a učiteľa takého. Lebo od vás na všetky strany vždy dobrý zákon vychádza."

Osudom Veľkej Moravy ako stredoeurópskeho štátu sa stal nepretržitý zápas o potvrdzovanie vlastnej samostatnosti v konfrontácii s nárokmi Východofranskej ríše. Rastislav prvý rozpoznal, že úspešnosť tohto zápasu sa nezaobíde bez konkrétneho úsilia o nové usporiadanie cirkevných pomerov na Veľkej Morave a v dôsledku toho ani bez pokusu o uskutočňovanie novej kultúrnej politiky pri spravovaní štátu. Uvedomil si, že prostriedky, ktorými sa dá dosiahnuť tento cieľ, spočívajú vo sfére cirkevno-politickej.

Ako pôvodný jazykový podklad literárnej činnosti na Veľkej Morave sa identifikuje južnoslovanské macedónske nárečie z okolia Solúna. Podľa najnovších výskumov sa predpokladá, že tento jazyk sa používal aj pre potreby kresťanskej misie medzi Slovanmi vo vnútri Byzantskej ríše... Tento prirodzený a živý jazykový základ použili Konštantín a Metod na utvorenie prvého skutočného spisovného jazyka Slovanov. Určili jeho hláskovú štruktúru a zostavili grafické znaky na písomné fixovanie jeho zvukovej podoby: je to hlaholika, prvé slovanské písmo. Logické je, že jazyk, ktorým začal najmä Konštantín literárne pracovať už v Carihrade, sa pri rozvinutejšom používaní vo veľkomoravskom prostredí musel čiastočne modifikovať, priberať do svojej štruktúry isté moravizmy, a to nielen v oblasti kultúrnej terminológie, ale aj v rovine všeobecne lexikálnej, ba aj hláskoslovnej a tvaroslovnej. Odborníci filológovia zhodne vyzdvihujú vysokú jazykovo-štylistickú úroveň staroslovienskych prekladových textov, ktorá svedčí o schopnosti nového spisovného jazyka plniť v náležitej miere všetky základné dobovo-kultúrne funkcie, ba v nejednom prípade zdôrazňujú aj ich špecifické literárno-estetické kvality, čo zasa prezrádza individuálny umelecký talent ich tvorcov, predovšetkým Konštantína a Metoda, no dozaista i ďalších príslušníkov Veľkomoravskej literárnej školy. Prečítajte  si celý text.

Prečítajte si báseň Proglas a vypočujte si nahrávku.

Viac o kresťanstve a jeho význame v súvislosti s príchodom Cyrila a Metoda píše E. Mistrík.

Ak stále máte pocit, že o histórii veľa neviete, môžete sa začať (snáď nie zbytočne) tešiť na nový dokument Prítomná minulosť. Trailer pôsobí naozaj lákavo.